У Вашингтоні відбувся Український тиждень: про що вдалося домовитися із партнерами з США

Війна в Україні триває вже рік. І хоча у протистоянні з однією з найбільших армій світу наша країна отримує всіляку міжнародну допомогу, воєнний конфлікт продовжується. Заради того, щоб вкотре привернути увагу американської спільноти на найвищому рівні до подій в Україні та залучити США до подальшої підтримки, у Вашингтоні було організовано Український тиждень. Які ключові події відбулися та про що вдалося домовитися з американськими партнерами, читайте в цьому огляді.

Традиції президентів

Однією з найважливіших подій, яка щороку збирає керівників держав, американських конгресменів, сенаторів, представників демократів і республіканців, громадських та релігійних організацій, а також понад 5000 поважних гостей з усіх континентів, є Національний молитовний сніданок у США. Традицію розпочав президент США Дуайт Ейзенхауер у 1953 році, і відтоді Національний молитовний сніданок став платформою для міжнародного спілкування, підтримки та пошуку шляхів для поліпшення життя людства.

Цього року вперше у заході взяв участь президент України Володимир Зеленський.

"Мільйони українців просять вигнання загарбників із нашої Батьківщини, а отже – відновлення миру. Ми віримо в Бога. Ми не допускаємо зневіри. Завдяки хоробрості наших воїнів. Завдяки допомозі друзів свободи у світі. Завдяки Президенту Байдену та всім вам – лідерам і людям, які допомагають. І в нас є цей шанс! Шанс вигнати зло, яке прийшло на нашу землю під російським прапором", – зазначив Президент України Володимир Зеленський у відеозверненні до учасників Національного молитовного сніданку.

Україна на порядку денному у США

У цей же час у Вашингтоні розпочався Український тиждень – низка заходів, яка мала на меті привернути увагу громадськості США до війни в Україні. Впродовж кількох днів відбувалися ділові та неформальні зустрічі, семінари, дискусійні панелі, де українська делегація знайомила світову спільноту з наочними наслідками війни.

"Особливо важливою є робота і звернення до тих груп американського суспільства, які відчувають певну втому, або, можливо не мають аргументів, чому потрібно допомагати Україні. До тих верст, що перебувають під впливом тих політиків, які на час виборчої кампанії заявляли про те, що треба завершувати підтримку України фінансами чи зброєю", – розповідає співорганізатор Українського тижня у Вашингтоні Павло Унгурян.

Однією з ключових подій тижня став Український молитовний сніданок. На заході були присутні американські конгресмени та сенатори, Надзвичайний та Повноважний Посол України в США Оксана Маркарова, українські політики, артисти, а також представники усіх ключових релігійних конфесій в Україні.

Крім того, з-поміж учасників сніданку були також присутні військові захисники України, які зазнали тяжких поранень внаслідок вторгнення та втратили кінцівки. Проблема реабілітації військових, які втратили кінцівки, захищаючи Україну, постала дуже гостро. Наразі понад 2 тисяч поранених потребують допомоги з протезування.

"Протягом тижня ми шукали інвесторів, спілкувалися з клініками та залучали донати для протезування. І сталося диво. В останній ранок нашого перебування у Америці, після багатьох проведених зустрічей у двох наших військових було підтверджено безкоштовні реабілітація і протезування у цій країні. Ми навіть не могли оговтатися від цієї новини: компанія Protezfoundation взяла на себе всі витрати та обов’язок надати їм найсучасніші протези. Дійсно, це щастя побачити посмішки на їх обличчях і розуміти, що з такими людьми і Богом у серці ми непереможні!", – розповів герой України, військовий Дмитро Фінашин.

Також учасниками Українського молитовного сніданку стали діти, чиї батьки загинули на війні. Тема дітей війни стала особливо чутливою для всіх гостей тижня.

"Надзвичайно зворушливим був момент, коли в залі приглушили світло, і на екрані показали імена і фотографії діток, які загинули в Україні. Всі присутні запалили свічки, і лунала молитва за Україну за дітей. Люди просто плакали. Люди просто разом з Україною проходили цей біль і давали обіцянку допомагати Україні до самої перемоги" – говорить Павло Унгурян.

Економічне партнерство

В рамках Українського тижня також відбулися ділові заходи, де обговорювалися перспективи відновлення України після війни та майбутніх спільних інвестиційних проєктів. Так, на зустрічі U.S.-Ukraine Business Council (USUBC) учасники визначили напрямки відбудови інфраструктури, зруйнованої внаслідок вторгнення. Також, темами спілкування стали інвестиції у видобуток корисних копалин, аграрний сектор, транзитний потенціал України та інші галузі економіки.

Спільні дії обговорювалися також під час Форуму українсько-американського партнерства, що відбувся в рамках Українського тижня у Вашингтоні. За результатами форуму учасники домовилися організувати Українські тижні або дні і в інших американських містах та залучати до підтримки американців у кожному штаті.

Завершився Український тиждень у Вашингтоні гала-вечором за участі української діаспори, поважних гостей, артистів США та України. Гостей події надихнули виступи Олександра Пономарьова та гурту DZIDZIO.

"В цей непростий, але дуже важливий для України час у Вашингтоні об‘єднались світлі сили заради перемоги добра. Хотів би подякувати Сполученим Штатам Америки і всім американцям за допомогу. Тільки об’єднавши всі демократичні сили можна зупинити це справжнє зло", – говорить Михайло Хома, соліст гурту DZIDZIO.

Чи буде допомога

В умовах тривалого воєнного конфлікту підтримка міжнародних партнерів вкрай необхідна. Всі зусилля Українського тижня були націлені на те, щоб і по той бік океану було зрозуміло, які жахливі наслідки для всіх має ця війна. Тож, як відповіли США?

Обидві партії Конгресу США виразили максимальну підтримку та готовність допомагати на практиці.

"Ми збираємося і надалі підтримувати українців. Ми будемо наполягати на кожному доларі, який їм потрібен на гуманітарну та військову допомогу, на оборонне військове обладнання, щоб вони могли захистити свою країну. Я також хочу відкинути цей наратив, який просувається деяким радикальними політиками, що якимось чином Україна навіть віддалено несе відповідальність за цю війну, або за це відповідає будь-хто інший крім Володимира Путіна та військових злочинців його режиму. Тому ми і надалі будемо підтримувати Україну", говорить конгресмен-республіканець Брайян Фіцпатрік.

"Ми починали фінансувати та надавати допомогу виходячи з прогнозів партизанської війни, тому що ми думали, що ця війна скоро закінчиться. На жаль, наразі ми перебуваємо в розпалі жорстокої довгострокової війни. І Путіна не турбує ескалація. Він робить те, що вважає за потрібне, щоб виграти війну. Ми повинні відповісти на це", зазначив конгресмен-демократ Майк Куіглі.

Коли Український тиждень вже майже завершився, сталася ще одна важлива подія: президент США Джо Байден виступив у Конгресі США із промовою "Про стан держави". У своєму зверненні він присвятив окремий час Україні та запевнив у тому, що США будуть підтримувати нашу країну стільки, скільки це буде необхідно.

 

Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!