Щохвилини 100 зужитих пластикових пляшок: з України в Угорщину й Словаччину через паводки пливуть тонни сміття

У Закарпатській області системою вивезення сміття не охоплені 12% мешканців

У Закарпатті всього два великих полігони твердих побутових відходів – під Ужгородом та Мукачевим. Вони заповнені на 95% та 80%. Маса сільських закарпатців, позбавлених системи вивозу відходів, змушені викидати непотріб на стихійні звалища.

Під час паводкового періоду – зокрема, на початку січня 2022 року – при піднятті рівня води частина сміття з таких звалищ змивається у річки басейну Тиси, перетворюючи їх на «сміттєпроводи».

Тиса з України тече в Угорщину, деякі річки її басейну (Уж, Латориця) – у Словаччину. Так, на початку січня 2022 року течія Ужа віднесла в Словаччину десятки тонн сміття: пластик, скло, взуття, небезпечні для довкілля лампочки тощо.

У течії Тиси на кордоні з Угорщиною одних лише пластикових пляшок нарахували понад 100 щохвилини.

Далі відбувається забруднення закарпатським сміттям Дунаю, в який впадає Тиса і від якого страждає населення Сербії, Румунії, Болгарії, Одеської області України. А потім – і забруднення Чорного моря.

Не краща, ніж у селах, ситуація з вивозом сміття і в деяких містах Закарпаття. Так, прокуратура збирається засудити чиновників Рахівської міськради за розташування міського сміттєзвалища Рахова на березі Тиси. Це призвело до суттєвого забруднення ріки та завдало довкіллю тяжких наслідків.

Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!