Хто такий Ростислав Шурма. Досьє

Досьє

РОСТИСЛАВ ШУРМА

Заступник керівника Офісу Президента

 

Освіта

Національний університет Києво-Могилянська академія, економіка 2000 - 2004

Київський національний економічний університет, економіка 2004 - 2005

IMD, Executive management програми 2011 - 2019

The Wharton School, Executive management програми 2011 - 2019

INSEAD, Executive management програми 2011 - 2019

 

Професійний досвід

Запоріжсталь (чисельність 20 тис. працівників, виручка 2 млрд. дол.)

Генеральний директор 2012 - 2019

  • Перетворив комбінат зі збиткового в найприбутковіше підприємство в галузі. Впровадив масштабну програму підвищення ефективності виробництва, яка дозволила знизити собівартість продукції на 30%, збільшити обсяги виробництва на 40% і досягнути історичних рекордів практично за всіма технічними та економічними показниками на комбінаті. Проведена повна реорганізація всіх комерційних процесів на підприємстві. Підвищена продуктивність персоналу в 3 рази. В підсумку вдалось збільшити операційну маржу з -5% до понад 30% (найвища в Європі серед металургійних підприємств)
  • Успішно реалізував програму реконструкції комбінату вартістю понад 10 млрд грн. Зокрема побудована нова доменна піч в рекордні для Європи строки - 8 місяців та з історично мінімальним бюджетом для такого проекту – 75 млн. дол., побудована нова лінія травлення металу вартістю 95 млн. дол. протягом 12 місяців. Загалом на заводі реалізовав понад 600 інвестиційних проектів.
  • Здійснив повну реорганізацію функції ремонтів з запровадженням системи превентивного обслуговування обладнання, яка дозволила знизити аварійні простої основного обладнання в 8 раз і при цьому скоротити витрати на ремонти на 10%.
  • Провів повну реструктуризацію а згодом і погашення кредитного портфелю, який перебував у стані дефолту, а також простроченої заборгованості на загальну суму понад 500 млн. дол.
  • Провів повну реорганізацію непрофільних активів – продаж недобудованої вугільної шахти на території РФ, оптимізація об’єктів соціальної сфери (понад 20 одиниць) з виводом в окрему компанію і значним і підвищенням ефективності та якості послуг.
  • Втілив масштабну програму орієнтованості на клієнтів. В результаті вдалось запустити понад 110 нових продуктів, скоротити кількість претензій клієнтів в 3 рази, зменшити обсяг відбракованої продукції та браку в 6 раз, скоротити швидкість та вартість доставки ключовим клієнтам на 30% і в підсумку збільшити частку продаж в Європейський Союз (найпривабливіший ринок) з 15% до 35% (до моменту запровадження антидемпінгових мит).
  • Додатково відповідав за управління ще 4 пов’язаними промисловими підприємствами – Запорізький залізорудний комбінат (4500 працівників), Запорізький вогнетривний завод (2500 працівників), Запоріжкокс (1500 працівників), Гірнича компанія Мінерал (400 працівників). Всі заводи вдалось перетворити в стійкі прибуткові компанії завдяки реалізації аналогічних проектів як на Запоріжсталь.

Група Метінвест

Заступник директора Металургійного дивізіону групи 2008 – 2012

  • Побудував з нуля централізовані функції планування виробництва, закупок, управління фінансами для 9 металургійних підприємств дивізіону і здійснював управління цими напрямками.
  • Розробив та втілив стратегію закупок стратегічних позицій для металургійних комбінатів (металобрухт, феросплави, вогнетриви, ключове обладнання), яка дали щорічну економію понад 100 млн. дол.
  • Запустив перший в українській практиці великий аутсорсинговий проект на виробництво спеціальних газів для металургійних комбінатів з компанією Air Liquid - світовим лідером в цьому секторі. Інвестиції партнера в проект склали 120 млн. дол.

 

Фінансовий директор Макіївського металургійного заводу 2007 – 2008

  • Здійснив інтеграцію Макіївського металургійного заводу (9000 тис. працівників) в групу Метінвест після його придбання. Відповідав за інтеграцію всіх функцій.
  • Відбудував фінансову функцію на заводі у відповідності з міжнародними стандартами: запровадив МСФО, побудував функції контролінгу, казначейства та управління інвестиційними проектами.
  • Побудував (був одним з керівників команди) новий прокатний стан вартістю 90 млн. дол. потужністю 700 тис. т арматури на рік.

 

Директор Департаменту стратегії та розвитку групи 2006 – 2007

  • Розробив стратегію розвитку групи Метінвест та відповідав за довгострокове бізнес-планування.
  • Приймав участь в ключових інвестиційних проектах та проектах поглинання конкурентів.

 

Голова та член Наглядових рад Promet Steel Bulgaria, Trametal SPA Italy

  • Здійснив інтеграцію придбаних європейських заводів в групу Метінвест, відповідав за бізнес-результати європейських заводів та взаємодію з локальним менеджментом підприємств.
  • Збільшив обсяги виробництва заводів на 30% та 10%, що було основним KPI проектів.

 

Boston Consulting Group

Консультант 2005 – 2006

  • Здійснював інтеграцію Банку Аваль в групу Райффайзен після придбання та розробку його стратегії розвитку, оптимізацію процесів і філіальної мережі.

 

Procter and Gamble Eastern Europe

  • Фінансовий менеджер заводу Новомосковськпобутхім 2004 - 2005
  • Фінансовий аналітик дистрибуційних операцій в центральному офісі 2003 - 2004

 

Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!