Коронавірусні невиплати: чому лікарі не отримують обіцяних доплат

У кінці березня в уряді вирішили додати мотивації лікарям, які працюють на передовій боротьби з коронавірусом. Кабмін затвердив для них погодинну оплату, а парламент прийняв закон про надбавки в 300%. Втім, уже кінець квітня, а з обіцяними доплатами не склалося. У деяких обласних центрах місцева влада шукає засоби у своїх резервних фондах і доплачує медпрацівникам, скільки може.

А ось доплати з держбюджету – поки тільки на папері. Хоча за мінімального окладу в 3826 грн доплату лікарям обіцяли майже до 11,5 тис. гривень. Медсестрам зі ставкою 3237 грн обіцяли доплатити майже до 10 тис. грн, молодшому медперсоналу – додатково трохи більше як вісім тисяч.

Медики в Україні обурені тим, що гроші обіцяли, але так і не виплатили. У лікарнях кажуть, що багато хто вже збирається звільнитися. Другий етап медичної реформи, який почався 1 квітня, поставив галузь на межу виживання. Формула "Гроші йдуть за пацієнтом", коли зарплати лікарів вторинної ланки мали підвищитися, не спрацювала.

"Нині я виплатила 148 тисячі гривень авансу, тому що лікарня в простої, і всі отримають самий мінімум, але тепер на рахунку лікарні залишається 14 тисяч гривень, більше грошей немає", – говорить гендиректор Дніпропетровської обласної лікарні Інеса Шевченко.

Протестуючи проти такої ситуації, Шевченко оголосила голодування. Свій вчинок називає підтримкою всіх лікарів, яким недоплачують зарплату.

"Для того, щоб медицина не загинула сьогодні, я вирішила оголосити голодування", – говорить вона.

Не краща ситуація і в столиці. Лікар-психіатр Наталія Стрімовська повідомила, що в їхньому закладі під скорочення потрапили майже 30 осіб. Інших змушують підписувати накази, що вони готові працювати за мінімальний оклад.

"Коли починався другий етап медичної реформи, ми не чекали такого лиха. Нам говорили, що буде реформа, буде все добре, що якось зміниться фінансування, буде все раціонально. Коли почалася епідемія коронавірусу, лікарня опинилася в скрутній ситуації", – розповідає Стрімовська.

Саме тому вона звернулася до Кабінету міністрів, підкресливши, що психічні хвороби в нашій країні є і тепер ми побачимо цих пацієнтів на вулицях міст.

"Це різке збільшення числа психозів. Хворий, що не лікується – це проблема для сім'ї, для сусідів, для роботодавців. Це збільшення числа суїцидів, і це різкий соціальній дрифт. Соціальне падіння суспільства", – вважає лікар.

На традиційному брифінгу міністр охорони здоров'я Максим Степанов заявив, що відомство про проблему знає. Саме тому почали перевірку другого етапу медреформи. Скорочення вакансій у сфері психіатрії він не підтримує і обіцяє зробити все для збереження колишньої роботи галузі.

Але все це лише вершина айсберга. Пандемія коронавірусу не просто додала викликів – вона поставила на межу існування всю галузь, яку і так недофінансують з початку незалежності України.

У місті Калуш Івано-Франківської області медики в розпачі.

"Багато хто не хоче працювати, бояться, звільняються. Як і всі інші керівники, я спочатку говорив: дивіться, держава про нас піклується, 300% – це було якимось чинником, що стимулює. Але на сьогодні немає нічого", – нарікає гендиректор Калуської центральної районної лікарні Іван Красійчук.

Про суттєві надбавки до заробітної плати співробітники Калуської центральної районної лікарні чули тільки по телевізору. Однак обіцяних столичними чиновниками грошей ніхто так і не отримав. Тільки міська рада знайшла кошти і підтримала лікарів, виділивши 1,7 млн гривень на надбавки.

"Лікарям по 10 тисяч, медичним сестрам – дев'ять, санітаркам – вісім, персоналу з обслуги – різні суми. Якби не місцева влада, теж не було б чим стимулювати", – розповідає Красійчук.

Тільки ось працівники інфекційного відділення в Калуші за березень отримали лише "голі" ставки. І це тоді, коли вірус не зупиняється – хворіти починають і медики. Семеро з них у цій лікарні вже мають діагноз COVID-19. Через соцмережі люди закликають чиновників схаменутися.

"Коли ми отримаємо матеріальну надбавку до заробітної плати? Як нам стало відомо з офіційних джерел, медпрацівникам установ Калуської міської ради вже її виплатили. Ми не розуміємо, чому так несправедливо поставилися до нас. Якщо ми не отримаємо належної надбавки до заробітної плати, ми припиняємо прийом і лікування хворих", – обурюються медики.

Вирішити питання взялися й обласні чиновники. Вони пообіцяли до кінця місяця розібратися з проблемою виплат.

"Дали завдання закладам, щоб вони порахували саме тим лікарям, які були причетні до хворих на COVID. Ми думаємо, що до кінця тижня будемо мати чіткі цифри", – говорить в.о. голови Івано-Франківської обладміністрації Віталій Федоров.

Втім, медикам важко не тільки в Калуші. Ось який подарунок від влади отримали лікарі Одеської області: кукурудза, крупа, два пакетики кави і чаю, паска і банка тушонки. Обурені також і лікарі Волині, Хмельницького, Дніпра... ЗМІ вдалося зв'язатися з інфекціоністом з Ужгорода. Віктор Петров запевняє: критична ситуація виникла і в них.

"У Закарпатській області це п'ять лікарень плюс одна дитяча. Вони використовують одну палату на одного хворого, тому це може бути триповерхова лікарня, в якій лежить 50 пацієнтів, хоча могли б приймати 300, але вони не приймають 300 пацієнтів. Обласна інфекційна лікарня швидко заповнилася. На доплати їм прийшла субвенція 68 тис. гривень. Ну, по тисячі там, може й отримають", – підрахував Віктор Петров.

А ось про гроші на засоби захисту і ліки вже навіть не йдеться. Дмитро Лукаш з Консультативно-діагностичного центру Оболонського району опублікував у соцмережі скріншот свого авансу – 1910 гривень – і додав, що, судячи із суми, його зарплата буде ще менша, ніж раніше. Це, до речі, незважаючи на доплату, яку медикам пообіцяв столичний мер.

За словами мера Києва Віталія Кличка, лікарі зараз фактично на передовій, тому підтримати їх фінансово – обов'язок місцевої влади. Зі столичного бюджету на це додатково виділять майже 11 мільйонів гривень. Надбавки мають отримати медики виїзних бригад, санітари та ті, хто проводив у Києві дезінфекцію. Однак тут ні слова про фахівців консультативно-діагностичних центрів, які насправді першими стикаються з пацієнтами, зараженим COVID-19.

"Щодо лікарів консультативно-діагностичних центрів, наприклад інфекціоністів КДЦ, було запропоновано попрацювати в стаціонарних установах. Однак жоден з інфекціоністів не надав згоду на роботу саме в стаціонарних установах", – пояснює директор департаменту охорони здоров'я Києва Валентина Гінзбург.

З таким підходом не згодні багато експертів. Насамперед тому, що вражає статистика захворювань саме медперсоналу. В Україні загалом понад півтори тисячі медичних працівників заразилися COVID-19. Найбільше – в Чернівецькій, Тернопільській та Рівненській областях.

"Система працює з колосальним навантаженням, майже 20% пацієнтів з коронавірусною інфекцією – це лікарі", – констатує президент Українського медичного клубу Іван Сорока.

Але все ж Кабінет міністрів України прийняв постанову, згідно з якою медичні працівники, залучені до боротьби з COVID-19, отримають підвищену зарплату. А заклади охорони здоров'я – оплату послуг через НСЗУ. Запевняють, що рішення прийнято остаточно, а тому механізм підвищення заробітної плати до 300% в найближчі дні точно запрацює.

Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!