Newsweek: Китай міг приховати тисячі смертей від COVID-19, дані крематоріїв це викривають

Запаси урн у похоронному бюро в Ухані, офіційні дані про кремації в місті і повідомлення про перевантаження системи охорони здоров'я посилили підозри, що реальна кількість смертей від COVID-19 в китайському місті в рази вища, ніж кажуть офіційні дані. Уряд Китаю повідомив про 2535 померлих від нового коронавірусу при зараженні трохи більше 50 тисяч.

Про це пише Newsweek, нагадуючи, що спалах коронавірусу почався в Ухані у грудні 2019 року, перш ніж він поширився по всьому світу. Станом на неділю його жертвами стали 33 тисячі людей у світі. Китайські агресивні заходи стримування сповільнили темпи поширення вірусу вдома. А в останні кілька тижнів чиновники повідомляли про скорочення нових випадків зараження. Однак, Пекін повідомив про 81 тисячу підтверджених випадків і 3,3 тисячі смертей, більшість з яких сталися в Ухані, який став епіцентром спалаху. Але багато людей включно з політиками в США підозрюють Китай у применшенні реальних цифр про загибель людей від коронавірусу.

Поштовх цим сумнівам дали спроби китайських чиновників приховати тяжкість епідемії на її ранніх стадіях, перш ніж вірус вийшов за межі Китаю. Медична система в Ухані була перевантажена на піку епідемії в Китаї. І це теж змушує сумніватися в офіційних цифрах про втрати на рівні 2535 смертей.

В четвертому кварталі 2019 року в Ухані провели 56 тисяч кремацій. Ця цифра на 1583 вища, ніж у четвертому кварталі 2018 року і на 2231 ніж у 2017-го. Про це свідчать дані служби соціальних справ міста Ухань. За даними ООН, 2019 році населення Уханя зросло на 1,1% у порівнянні з роком раніше. Ці цифри можуть вказувати на те, що поява нового вірусу в грудні спричинила підвищення смертей. І така тенденція дуже вірогідно зберігалася впродовж першого кварталу поточного року.

В китайських соціальних мережах цього тижня з'явилися фото урн, які привозили в епіцентр спалаху коронавірусу після того, як сім'ям повідомили, що вони можуть забрати попіл своїх померлих рідних після кремації. Ці знімки підняли нові питання про реальну кількість жертв хвороби в Китаї.

Newsweek пише, що вантажівки привезли приблизно 2500 урн в минулу середу і ще стільки ж в четвер в один з восьми похоронних бюро в Ухані. Про це розповів водій однієї з вантажівок китайській газеті Caixin. Також видання опублікувало фото ще 3,5 тисяч урн, складених в будівлі бюро. Кількість привезених урн вже перевищує цифру померлих від COVID-19, названу урядом Китаю.

Деякі мешканці Уханя, опираючись на кількість привезених урн в місто, підрахували, що коронавірус міг вбити близько 26 тисяч людей. Користувачі китайських соціальних мереж зауважили, що 7 похоронних бюро будуть роздавати приблизно 3,5 тисяч урн на день в середньому з 23 березня до 4 квітня у період Чін Мін. Це традиційний поминальний час у Китаї. Таким чином, за 12 днів роздадуть 42 тисяч урн.

Опираючись на офіційну річну статистику смертності в Ухані, китайські користувачі підрахували, що за нормальних умов в місті за 2,5 місяці могли померти 16 тисяч людей. Це означає, що коронавірус збільшив кількість померлих на 26 тисяч з огляду на кількість урн.

Видання зауважує, таку математику навряд чи можна розглядати як факт. Однак, вона дає припущення щодо реальної кількості смертей в Ухані під час епідемії, а також дає підстави для скептичного ставлення до офіційних цифр.

Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!