New York Times: у РФ пандемію коронавірусу погіршує масовий алкоголізм

Головний лікар клініки в південно-центральному регіоні Росії Доктор Азат Асадуллін готується до напливу пацієнтів. Він збільшує кількість лікарняних ліжок, запасається ліками і засобами дезінфекції. Але проблема, боротися з якою він готується - це алкоголізм.

Про це пише New York Times, додаючи, що в усьому світі поширення пандемії коронавірусу посилює страхи, що замкнені вдома стривожені люди "обіймуться" з пляшкою. В Росії ж за два тижня карантину ці страхи стали реальністю. Багато доказів вказують на те, що стрибок в продажах спиртного тісно пов'язаний з підвищенням рівня домашнього насильства.

"Пацієнти вперті, роздратовані й агресивні", - сказав доктор Асадуллін, описуючи своїх пацієнтів під час пандемії.

"Після Нового Року вони зазвичай більш поступливі й щасливі", - сказав він.

Скорочення любові до алкоголю стало однією з головних цілей уряду в сфері охорони здоров'я в роки президенства Володимира Путіна. Найсвіжіша статистика говорить, що росіяни тепер на третину менше споживають спиртного за рік, ніж в 2003-му. Але великі запої досі лишаються звичкою деяких людей, особливо під час свят. В березні, коли Путін оголосив про обов'язковий оплачуваний тиждень "відпустки" для сповільнення поширення коронавірусу, згубна російська звичка дала про себе знати.

Продажі горілки в Росії підскочили на 65% в останній тиждень березня у порівнянні з місяцем раніше. Про це свідчать дані компанії GfK, яка займається ринковими дослідженнями. Активісти, які борються з домашнім насильством, зафіксували стрибок скарг на напади, особливо з боку п'яних чоловіків.

В Якутії влада помітила підвищення рівня злочинів, які скоюють п'яні люди. Одним з прикладів стало вбивство сім'ї з чотирьох людей.

"Деякі люди вирішили, що цей тиждень вдома - це такі канікули. Нажаль, це призводить до поганих наслідків", - сказав губернатор Якутії Айсен Ніколаєв.

Він заборонив продаж алкоголю впродовж карантинного тижня в столиці регіону місті Якутськ, населення якого сягає 300 тисяч. Близько десятка з 85 регіонів Росії теж обмежили продаж спиртного.

"Мені шкода, якщо це комусь не подобається. Історія розсудить", - сказав губернатор Башкортостана Радій Хабіров, оголошуючи про заборону продажу алкоголю з 18:00 до 10:00 щодня.

Активісти, які боряться з явищем алкоголізму, наголошують, що вся країна повинна обмежити продажі спиртних напоїв в період соціального дистанціювання. Але поки що реакція була частковою. Активісти й лікарі звинувачують уряд в поганому інформуванні населення, що може погіршити ситуацію.

Голова організації "Твереза Росія" Султан Хамзаєв каже, що два тижні намагався добитися, щоб міністерство охорони здоров'я РФ публічно оголосило, що випивання шкодить боротьбі з коронавірусом. Але лише 6 квітня міністр Михайло Мурашко під час інтерв'ю на телебаченні сказав, що "лікування алкоголем" призведе до того, що пацієнти з коронавірусом потраплять в лікарню в стані, "в якому їх врятувати буде неможливо".

Доктор Асадуллін, який працює в державній наркологічній клініці в Башкортостані, сказав, що очікує цілу хвилю пацієнтів, масштаби якої будуть не меншими, ніж та, яка спостерігається в Росії під час новорічних свят. Однак, якщо взимку пацієнти йдуть в запій через святкування, цього разу, за словами лікаря, вони п'ють через тривогу. Легенда про "дезінфекцію" часто стає виправданням.

Маріна Пісклакова, яка керує Центром допомоги жертвам домашнього насильства, сказала, що її організація отримала 2537 скарг на гарячу лінію в березні. І це на 25% більше, ніж в лютому. Останній тиждень березня, коли Кремль відправив усіх додому, скарг було найбільше. В одному з випадків чоловік, який лишився вдома через карантин, напився і побив свою вагітну дружину. Жертва після цього потрапила в реанімацію. За словами Пісклакової, вона очікує погіршення ситуації, оскільки пандемія посилить економічні проблеми Росії.

"У нас буде хвиля алкоголізму, а також домашнього насильства після епідемії. Тому що економіка сильно постраждає. І багато людей вже зараз втрачають роботу. Це тільки початок", - вважає вона.

Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!