NBC News: астрономи вирахували точну кількість планет-двійників Землі в галактиці Чумацький шлях

Космос дуже великий, але, зрештою, він може бути не таким вже й самотнім. Дослідження виявило, що лише галактика Чумацький шлях наповнена мільярдами планет завбільшки з Землю, які обертаються навколо зірок, схожих на Сонця. При цьому ці планети розташовані в зоні, придатній для життя – не надто холодній і не надто спекотній для живих організмів.

Про це пише NBC News, додаючи, що астрономи, використовуючи дані NASA, вперше підрахували, що лише в нашій галактиці існує щонайменше 8,8 мільярдів зірок з планетами, подібними до Землі, орбіта яких лежить в зоні оптимальних температур.

Дослідження було опубліковане сьогодні в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences. Таким чином, в галактиці існує більше світів, подібних до нашого, ніж людей на Землі. За словами співавтора дослідження і «мисливця за планетами» з Каліфорнійського університету в Берклі Джефа Мерсі, з точки зору існування інопланетного життя, «лише в Чумацькому шляху існує 8,8 мільярдів потенційних місць для біологічних випадковостей».

Вчені кажуть, що наступним кроком буде перевірити, чи у цих планет є атмосфера. Для цього знадобляться потужні космічні телескопи, запуск яких ще не відбувся. Лише з появою такого інструменту можна буде знайти ознаки, чи всі ці світи насправді заселені.

Видання пише, що в Чумацькому шляху приблизно кожна п’ята зірка такого ж розміру, кольору і віку, як і Сонце. Навколо них обертаються планети приблизно такого ж розміру, як і Земля, які розміщені в зоні, придатній для життя. Це означає, що теоретично на їхній поверхні може бути вода в рідкій формі. Про це говорять висновки складних розрахунків, зроблених на основі даних, зібраних за чотири роки телескопом Kepler, який належить NASA.

Телескоп Kepler стежив за 42 тисячами зірок, аналізуючи тим самим лише невеличку частинку нашої галактики. Завдяки цьому було підраховано, скільки планет, схожих на Землю, існує в цьому сегменті. Потім вчені екстраполювали цю цифру на решту галактики, яка містить сотні мільярдів зірок.

Таким чином, вчені вперше вирахували, який відсоток зірок у галактиці такого ж типу, як і Сонце, мають в своїх системах планети на зразок Землі. Розрахунки показали, що їх 22%. Межа похибки склала 8%. Вчена з програми Kepler Наталі Баталга каже, що ще багато даних потрібно ретельно вивчити, перш ніж можна буде підтвердити остаточність цієї цифри.

Мерсі зауважує, що в галактиці Чумацький шлях близько 200 мільярдів зірок. З них понад 40 мільярдів такі ж, як Сонце. Один з його колег округлює кількість до 50 мільярдів. Це означає, що у галактиці існує щонайменше 11 мільярдів планет, схожих на Землю. Крім того, Мерсі додав, що найближча «друга Земля», вірогідно, розташована за 70 трильйонів миль від нашої планети.

Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!