Закон про мову: як ставляться українці до нових правил

Українці прекрасно пам’ятають, що починаючи з суботи, 16 січня, в Україні вступила в силу стаття 30 Закону “Про забезпечення функціонування української мови як державної”. Згідно з цією статтею всі українські заклади зі сфери послуг в обов’язковому порядку переходять на обслуговування виключно українською мовою.

У мережі вже з’явилася реакція від українських підприємців, які схвалюють дані нововведення і радить своїм працівникам вчинити так само.

Про це стало відомо завдяки публікації підприємця Олексія Давиденка в мережі Facebook.

“Наша корпоративна сім’я зшита з абсолютно різних куточків нашої країни по обидва боки Дніпра. Ми всі різні за віком, за статтю, за вірою, за вподобаннями. У нас з вами можуть бути різні політичні та різні життєві погляди. Але Україна у нас одна і державна мова у нас одна – українська. Саме тому. Ми повністю підтримуємо цей закон і просимо всіх вас, в незалежності від місця проживання, під час роботи в наших магазинах, спілкуватися з відвідувачами виключно єдиною державною мовою – українською. Відразу хочу чітко сказати. Якщо НЕ спілкуватися українською в магазині з відвідувачами – це ваша принципова позиція, прошу не затягувати і написати “за власним бажанням”, – пише підприємець.

Варто також нагадати, що нещодавно уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь повідомив, що мовні зміни стосуються всіх представників сфери послуг: “Український споживач нарешті отримає право на обслуговування державною мовою за замовчуванням – в супермаркеті або в інтернет-магазині, в кафе або ресторані, в банку або в аптеці, на АЗС або на вокзалі, в спортзалі або бібліотеці і т. п. Винятків небагато: тільки на прохання клієнта його персональне обслуговування може здійснюватися на іншій мові”.


Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!