Politico: поспіх в розробці вакцини від коронавірусу може нашкодити

Президент Дональд Трамп пообіцяв "як ніхто раніше" швидко розробити вакцину проти коронавірусу. Але його тиск може вилізти боком. Чиновники з системи охорони здоров'я й вчені з десятиліттями досвіду радять уряду не поспішати в пошуках такого медичного рішення.

У деяких випадках вакцини, які не були належним чином перевірені, можуть погіршити стан людей, - пише Politico. Якщо з'являться ускладнення, посиляться й проблеми у сфері піару, оскільки настрої проти вакцинації ще більше посиляться.

"На вакцину проти коронавірусу покладають великі надії, але, вочевидь, потрібна й велика обережність", - сказала педіатр Кетрін Едвардс з Університету Вандербільта, яка допомагала випробовувати вакцини коклюшу, пневмонії, грипу й інших хвороб.

Головний інфекціоніст Національного інституту охорони здоров'я США Ентоні Фаучі сказав, що мине 12-18 місяців, перш ніж вакцина стане доступною. Але навіть такі терміни, на його думку, надто амбітні. Найбільш перспективні технології не були випробувані на широких групах людей. А чиновники у сфері охорони здоров'я зазвичай не поспішають, коли перевіряють вакцини, необхідні мільйонам людей.

Було кілька прикладів того, як поспіх у розробці вакцин може нашкодити. Масивна кампанія вакцинації проти свинячого грипу в 1978 році провалилася, коли виявилося, що хвороба не така вже й серйозна. Але у сотень людей з'явилися рідкісні нервові розлади після вакцинації. В 2009 році під час кампанії щеплення проти H1N1 в Європі у деяких людей з'явився розлад нарколепсії. Адміністрація Трампа вже дозволила одному виробнику почати тести своєї вакцини проти коронавірусу на людях ще до завершення перевірки препарату на тваринах. Хоча завершення цього процесу - перший крок у довгому процесі перевірки вакцин на безпеку й ефективність.

Президент США хоче показати, що він задіяв всю силу федерального уряду, щоб змусити систему охорони здоров'я відкреагувати на коронавірус і знайти вакцину. Але інфраструктура розробки вакцин не сприятлива до тиску з боку політиків чи пандемій.

Професор Гарвардської школи громадського здоров'я Баррі Блум пояснив, що ніхто не стверджує, що потенційні вакцини проти коронавірусу небезпечні. Але вони вимагають ретельної перевірки, тому що "на відміну від ліків, вакцини дають лише здоровим людям".

"Нам потрібно бути надзвичайно обережними, щоб нікому не нашкодити", - сказав він, додаючи, що якщо шкода все ж буде заподіяна, "рух проти вакцин може використати це не лише проти цих, а проти всіх вакцин взагалі".

Поширення руху проти вакцин зіграв велику роль у спалаху епідемії кору в США минулого року. Ця епідемія стала найгіршою з 1992 року. Противники вакцинації вже поширюють теорії змови про коронавірус й прогнозують велику шкоду від будь-якої вакцини, - каже Рене ДіРеста з Стенфордської інтернет-обсерваторії, яка стежить за такими групами.

Видання допускає, що багато людей будуть готові вакцинуватися, якщо поширення коронавірусу продовжиться нинішніми страшними темпами. Експерти кажуть, що вакцини тих видів, які мають найвищі шанси отримати схвалення, здаються досить безпечними, хоча жодна з них ще не отримала ліцензію для застосування. Якщо належним чином попередити про можливі побічні дії, люди можуть погодитися на прийом цих вакцин, щоб незахворіти чи зупинити поширення хвороби. Дехто вважає, що затягування зі схваленням вакцин може бути навіть неетичним в часи, коли вірус вбиває тисячі людей по всьому світу.

"Зазвичай розробка вакцини - це тривалий, масштабний і оборонний процес, тому що йдеться про створення дечого, що будуть давати здоровим людям, більшість з яких залишаться здоровими й ніколи не будуть потребувати ефекту, який пропонує препарат", - сказав вчений Майкл Вотсон, який займається розробкою вакцин вже 25 років.

"Якщо ж ви розробляєте ліки від раку, то можете піти на невеликий ризик, щоб врятувати чиєсь життя. І ситуація змінюється, коли виникає глобальна пандемія", - додав він.

Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!