В Україні закон про ринок землі можуть переглянути

Наприкінці 2021 року Україна отримає перші результати відкритого ринку землі та зможе відкоригувати прийнятий парламентом закон про ринок землі 552-IX. 

«Найважливішою та найпринциповішою для мене в минулому році виявилася епопея з ухваленням ключового закону, що відкриває ринок землі 552-IX в Україні. Я особисто як людина, яка понад 20 років працювала в агробізнесі, мав низку зауважень до концептуальних положень цього законопроєкту. Практично всі вони враховані, і ми сміливо можемо говорити про виведення з тіні процесу прихованого продажу землі сільськогосподарського призначення, в тому числі паїв. Зараз лише робимо поправку на те, що економічна ситуація в Україні не сприяє тому, щоб відкривати ринок, і на те, що не всі законопроєкти, що деталізують умови купівлі-продажу та гарантії сторонам, стали законами», — вважає він.

На думку Івана Чайківського, у парламенті з самого початку обговорювали фінансові механізми, як українським сільгоспвиробникам допомогти з коштами при їхньому бажанні купувати землю.

«Щоправда, цього року в бюджеті на підтримку аграрної галузі цих коштів ми не бачимо. Але, як на мене, гривня як спільний знаменник для всіх економічних процесів в державі – найкраща та найуніверсальніша допомога. Для компенсацій відсотків за кредитами на купівлю с/г землі створено прозорі та зрозумілі правила, механізм реалізації погоджено з банкірами, тому справа тільки за класичним для економіки процесом — формуванням попиту і пропозиції», — додав депутат.

Секретар аграрного комітету вважає, що земельна реформа та запуск ринку землі з допомогою закону про землю 552-IX  дасть свої результати і якщо буде потрібно, то закон можна буде корегувати.

«Впевнений, що вже наприкінці 2021 року ми зможемо проаналізувати перші результати відкритого ринку землі та, за потреби, корегувати як законодавство, так і фінансовий механізм допомоги та гарантій національним сільгоспвиробникам», — підсумував Іван Чайківський.

Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!