Україна не буде перейменовувати Грузію

Україна не буде перейменовувати Грузію на Сакартвело за прикладом Литви, яка нещодавно затвердила нову назву для цієї країни. 

"Питання зміни назви Грузії нині не стоїть на порядку денному у відносинах між Україною і Грузією. Грузинська сторона не зверталася в МЗС України з проханням почати використовувати назву Сакартвело в офіційних документах", - йдеться у відповіді мінінстерства.

При цьому у відомстві не стали відповідати, чи можна використовувати варіант "Георгія", як альтернативу варіанту "Грузія". Як раніше заявляв президент Грузії Маргвелашвілі, можна використовувати варіант "Георгія" або "Сакартвело". Головне, на його думку, щоб не використовувався російський варіант "Грузія".

Сакартвело - так свою країну називають самі грузини. З початку нульових, на тлі погіршення відносин з Росією, Грузія почала закликати інші країни відмовитися від використання варіанту "Грузія". За повідомленнями влади, це асоціюється у грузин з періодом окупації країни Російською імперією і СРСР.

У світі використовується версія Georgia (Джорджія або Георгія), яку розповсюдила Росія. При цьому у влади немає претензій до латинського варіанту назви.

Раніше Український Дощ писав, що 11 січня Литва офіційно перейменувала Грузію на Саркавтело. У Литві цей процес почався в 2019 році, коли Сакартвело стало неофіційною назвою країни.

Крім того, один з лідерів білоруської опозиції Світлана Тихановська звернулася до міністра закордонних справ Литви Габріелюсу Ландсбергісу з пропозицією змінити найменування Білорусі на литовській мові з Baltarùsija на Belarusià

Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!