Сапери ЗСУ отримали технічну допомогу з Канади: чим озброїлись

Фахівці Центру розмінування Командування Сил підтримки ЗСУ в результаті військово-технічної співпраці українських і канадських військових інженерів отримали допомогу. Зокрема: сучасні роботи-сапери, цифрові рентгенівські системи, комплекти спорядження, 3D-принтер, навчання інструкторів за натовськими стандартами.

Доволі тривалий час така співпраця здійснювалась під час підготовки на базі Центру розмінування фахівців зі знешкодження саморобних вибухових пристроїв. У її рамках українських саперів, зокрема, забезпечили роботизованими системами TALON IV покоління та іншими зразками новітнього обладнання, повідомляє АрміяInform.

Водночас канадські партнери здійснювали підтримку, навчаючи операторів роботизованих систем, пізніше — українських інструкторів з такої підготовки, а також забезпечували гарантійне сервісне обслуговування цих комплексів.

У 2019 році розпочато новий етап співробітництва в межах більш широкої програми міжнародної технічної допомоги за фінансування Уряду Канади, у співпраці та координації з Офісом Управління ООН з обслуговування проєктів в Україні (далі — UNOPS).

Перші обговорення щодо питань можливої дорадчої та матеріальної допомоги для потреб військовослужбовців ЗС України за підтримки UNOPS датуються ще 2018 роком. А вже восени 2019-го, упродовж вересня-жовтня, Центр розмінування отримав першу партію технічної допомоги, яку закупили фахівці UNOPS — 20 комплектів засобів пошуку вибухонебезпечних предметів (ВНП) типу Vallon (VMC-1).

У листопаді 2019-го українські сапери отримали і нові портативні цифрові рентгенівські системи для термінового виявлення та аналізу підозрілих предметів Flat Scan 2. Водночас було розпочато заходи з підготовки в Центрі розмінування власних фахівців з обслуговування та ремонту роботизованих систем типу TALON.

У грудні 2019 року до військової частини було передано нову партію спеціального обладнання — 15 комплектів наборів гачків, кріплень та карабінів для розмінування, зокрема, великі набори, набори затискачів, набори для доступу до будівель та автомобілів, триноги.

У 2020 році військово-технічна співпраця в рамках програми міжнародної технічної допомоги за фінансування Уряду Канади та впровадження UNOPS триває.

Так, у січні проведено короткотерміновий курс щодо підготовки вітчизняних фахівців із ремонту та обслуговування роботизованих комплексів TALON (із залученням фахівців компанії FosterMiller INC), а також передано для потреб ЗС України партію комплектувального обладнання для ремонту і обслуговування роботизованих систем, кілька нових систем і 3D-принтер.

У лютому 2020-го Центр розмінування отримав партію ІТ-обладнання (персональні комп’ютери, багатофункціональний пристрій, систему віртуальної реальності, інтерактивну дошку, короткофокусний проєктор), а в березні-квітні — 15 комплектів захисного спорядження сапера EOD-9 із запасними частинами та наборами для ремонту, автомобіль.

У цілому за час реалізації програми міжнародної технічної допомоги за фінансової підтримки Уряду Канади та впровадження UNOPS вже проведено 7 етапів, де Центр розмінування як кінцевий реципієнт отримав технічної допомоги загальною вартістю у понад 50 мільйонів гривень.

Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!