Роздачу продуктів та алкоголю можуть визнати підкупом виборців: Рада дала попередню згоду

Верховна Рада ухвалила в першому читанні проект закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення виборчого законодавства» (№ 3485).

За дане рішення проголосували 292 народних депутатів.

Одним з авторів законопроекту, народний депутат від «Слуги народу» Олександр Корнієнко зазначив, що законопроектом передбачено зменшення «майже вдвічі» розміру застави для кандидатів у депутати.

За його словами, також запроваджується можливість одночасного висунення - і цього «не було в історії України» - один і той же кандидат може висуватися і в обласну раду і, наприклад, в раду об’єднаної територіальної громади (ОТГ).

Крім того, Корнієнко наголосив, що законопроектом передбачається запровадження «зовсім нового підходу до відповідальності за підкуп виборців». За його словами, наприклад, роздачу продуктових наборів, алкогольних напоїв можна вважати підкупом виборців.

Законопроектом вносяться зміни до Виборчого кодексу України, якими пропонується встановити, що позачергові місцеві вибори, проміжні, перші, додаткові вибори проводитимуться двічі на рік – в останню неділю березня та останню неділю жовтня. Крім того, відповідно до пропонованих змін, у рік проведення чергових місцевих виборів усі місцеві вибори проводитимуться один раз на рік – в день проведення чергових місцевих виборів – останню неділю жовтня п‘ятого року повноважень місцевих рад та сільських, селищних, міських голів, обраних на останніх чергових місцевих виборах.

Законопроектом пропонується запровадити можливості паралельного використання інноваційних технологій у виборчому процесі, зокрема щодо голосування виборців на виборчій дільниці за допомогою технічних засобів та програмних засобів, проведення підрахунку голосів виборців за допомогою технічних засобів для електронного підрахунку голосів, складання протоколів про підрахунок голосів, підсумки та результати голосування з використанням інформаційно-аналітичної системи.

Також законопроектом передбачено альтернативну можливість подачі документів (в режимі онлайн) для реєстрації кандидатів, їхніх довірених осіб, офіційних спостерігачів, внесення подань щодо кандидатів для включення до складу виборчих комісій, їх заміни, а також подання до виборчих комісій скарг та фінансової звітності про надходження та використання коштів виборчих фондів.

Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!