На Донбасі бойовики тричі порушували тишу, українські військові відкривали вогонь у відповідь — штаб
У зоні бойових дій на Донбасі 28 січня бойовики тричі порушили режим припинення вогню. Серед українських військових немає поранених чи загиблих внаслідок обстрілів.

Так, поблизу населеного пункту Водяне, що на Приазов’ї, бойовики відкривали вогонь у бік українських позицій з мінометів 120-го калібру, гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї.

А неподалік Катеринівки на Донеччині бойовики вели вогонь з автоматичних станкових та ручних протитанкових гранатометів, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї. На ці обстріли українські військові відкривали вогонь у відповідь.

Про факти порушення режиму припинення вогню через Українську сторону СЦКК повідомлено представників ОБСЄ. Від початку поточної доби, 29 січня, вздовж усієї лінії зіткнення порушень режиму припинення вогню не зафіксовано.

А проте вчора на Донбасі приблизно об 11:00 через порушення техніки безпеки на одному з загальновійськових полігонів загинув український військовослужбовець.

Під час буксирування військової техніки стався наїзд на військовослужбовця. Механік-водій транспортера-тягача в умовах обмеженої видимості бойової машини не зміг переконатися, що під машиною немає людей. І почав рух.

Унаслідок цього військовий отримав важке травмування, а згодом помер. Загинув мешканець Сум 1981 року народження, старший солдат Анатолій Мельник. Самотньою залишилася його дружина, теж військовослужбовиця — вони служили разом в одній бригаді.

 

Від початку «перемир'я» наприкінці липня й до вечора 27 січня включно Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ нарахувала 7 379 порушень режиму тиші, зокрема 2 840 вибухів, 1 014 невизначених боєприпасів, що пролетіли, 97 спалахів дульного полум'я, 59 освітлювальних ракет і щонайменше 3 369 черг і пострілів.

В ОБСЄ порушенням вважають кожний постріл або вибух, а в штабі ООС обстріли однієї позиції вважають одним фактом порушення.

 

«Перемир'я» на Донбасі

Новий режим припинення вогню на Донбасі почав діяти з 27 липня 2020 року. Понад місяць його головним досягненням вважалося те, що немає втрат серед військових. Проте, тепер за час «перемир'я» загинуло уже шестеро українських військових.

На 42-й день «перемир'я», 6 вересня, бойовики обстріляли позиції української армії на Луганщині, один військовий дістав поранення. Того ж дня інший військовий унаслідок обстрілу бойовиків загинув.

Опівночі 30 жовтня загинули ще двоє військових. 24 листопада внаслідок вогнепального поранення снайпера помер іще один український військовий. 11 січня внаслідок обстрілу бойовиків поблизу Пісків загинув п'ятий військовий, 21 січня — ще один.

Крім того, час від часу українські військові підриваються на вибухових пристроях, яких уздовж лінії зіткнення багато. За даними Міноборони, станом на 2019 рік на підконтрольній Україні території Донбасу було заміновано приблизно 700 тисяч гектарів.

Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!