Управління по санітарному нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США авторизувало просування IQOS як тютюнового виробу з модифікованим ризиком

Управління по санітарному нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA) дозволило продаж та просування IQOS, системи для електричного нагрівання тютюну від компанії Philip Morris International (PMI), як тютюнового виробу з модифікованим ризиком (ТПМР). Організація дійшла висновку, що вплив модифікованого продукту IQOS сприятиме зміцненню здоров'я населення.

  • Рішення демонструє, що IQOS — це принципово інший тютюновмісний продукт, який є кращим вибором для повнолітніх курців, які б інакше продовжували курити.
  • IQOS є першим та єдиним електронним продуктом для доставки нікотину, який отримав погодження на просування  від FDA.

FDA авторизувала продаж IQOS з використанням такої інформації:

  • система IQOS нагріває тютюн, але не спалює його, що значно скорочує вироблення шкідливих та потенційно шкідливих хімічних речовин;
  • наукові дослідження показали, що повний перехід від традиційних сигарет на IQOS знижує вплив шкідливих або потенційно шкідливих хімічних речовин на організм.

Організація дійшла висновку, що доступні наукові дані свідчать про те, що IQOS принесе користь громадському здоров'ю в цілому, беручи до уваги як інтереси споживачів тютюнових виробів, так і осіб, які не вживають тютюнові вироби. Заява FDA спирається також на незалежну міжнародну наукову думку, згідно з якою перехід на IQOS є кращим вибором, ніж продовження куріння. Це відповідає й рішенню організації від квітня 2019 року, що дозволило комерціалізацію IQOS у США. 

Рішення FDA є важливим прикладом того, як уряди й організації з охорони здоров'я можуть регулювати бездимні альтернативні продукти з метою їхньої диференціації від сигарет для захисту та зміцнення здоров'я населення. Воно було прийнято після розгляду вичерпного пакета наукових доказів PMI, наданого FDA у грудні 2016 року на підтримку заявок на отримання статусу тютюнового виробу з модифікованим ризиком.

 

Андре Каланцопулос, генеральний директор PMI, заявив: «Рішення Управління по санітарному нагляду за якістю харчових продуктів та медикаментів США (FDA) є важливим етапом у сфері охорони громадського здоров'я, який ілюструє, що система IQOS принципово відрізняється від сигарет та є кращим вибором для повнолітніх курців, які б інакше продовжували курити. Сьогодні гостро відчувається потреба у принципово іншому суспільному діалозі та політичному напрямку, які допоможуть швидкому переходу чоловіків та жінок, які інакше продовжували б курити, на науково обґрунтовані бездимні альтернативи».

Дозволи на просування тютюнових виробів з модифікованим ризиком були видані відповідно до закону 2009 року, який уповноважив FDA на регулювання тютюнових виробів, у тому числі, шляхом нагляду за інноваційними тютюновими виробами. 

PMI подала заявки для отримання статусу тютюнових виробів з модифікованим ризиком для таких продуктів, як система електричного нагріву тютюну IQOS та три варіанти тютюновмісних стиків: Marlboro HeatSticks, Marlboro Smooth Menthol HeatSticks і Marlboro Fresh Menthol HeatSticks.

30 квітня 2019 року FDA дозволило комерціалізацію IQOS  на ринку  США, видавши попередні розпорядження про дозвіл на просування тютюнових виробів, згідно з якими просування продукту є доцільним з точки зору охорони громадського здоров'я. 

30 березня 2020 року PMI надала додаткову заяву до FDA на дозвіл продажу системи для електричного нагрівання тютюну  IQOS 3.

IQOS присутній на українському ринку з 2016 року. Вже більше 600 тис.  повнолітніх курців в Україні повністю відмовилися від куріння на користь менш шкідливої альтернативи – IQOS.

Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!