У нерухомості імунітет: як коронавірус вплине на ринок житла

Ось уже кілька місяців всім світом поширюється коронавірус, а від пандемії постраждали тисячі людей. Через це багато країн закрили свої кордони і оголосили масові карантини. Вірус істотно вдарив не тільки по здоров'ю людей, а й по світовій економіці. Дісталося і Україні. Вже зараз українці стурбовані різким зростанням курсу долара, а експерти прогнозують зростання цін на продукти і ліки. Вся ця ситуація також вплинула на ринок нерухомості в країні.

Як коронавірус COVID-19 вплинув на продажі і придбання житла в Україні і чого очікувати найближчим часом.

Ринок нерухомості найменше постраждає через коронавірус COVID-19

Зробити точні прогнози дуже складно. Ніхто не знає, як розвиватиметься ситуація з коронавірусом далі, чи буде продовжений карантин і як ще влада може посилити заходи безпеки. Проте, експерти кажуть, що поки вірус не дуже значно впливає на ринок нерухомості в країні.

Ярослава Чапко, комерційний директор CBS Holding, вважає, що девальвація гривні навіть мотивуватиме деяких українців купувати квартири. Так, вона вважає, що задумаються про придбання житла ті, хто тримав свої заощадження в іноземній валюті, а також інвестори, які розраховують отримати прибуток, вкладаючи кошти в первинне житло.

"Цінові коливання дають прекрасну можливість заробити від 20-30% річних, за умови інвестицій в надійні забудови", – підкреслила Ярослава Чапко.

У свою чергу, Дар'я Бедя, керівник з розвитку проектів компанії Citex Development, зазначила, що незначне ослаблення курсу гривні до долара (до 7%) відповідає очікуванням тієї частини покупців, які планують придбання квартири, при цьому тримають свої заощадження в іноземній валюті. Вона нагадала, що 2019 року, під час різкого зміцнення гривні, така категорія покупців, а це від 10% до 20% від реального попиту, вимушено взяла паузу в очікуванні повернення курсу на звичний і економічно вмотивований рівень 27-28 грн/дол.

"Виробники будівельних матеріалів і забудовники в своїй діяльності орієнтуються саме на курс іноземної валюти. Ще на початку 2019 року до бюджетів компаній був закладений курс 27-28 грн/дол. Фактично ринок "існував" в умовах цього курсу. Тому зараз можна говорити, що "зовнішній" курс збігся з "внутрішнім" курсом будівельного ринку, і це може активізувати покупців на первинному ринку житла", – зазначила вона.

Дар'я Бедя додала, що якщо не відбудеться якихось занадто різких коливань курсу і він залишатиметься стабільним протягом 2 тижнів, то варто очікувати зростання активності покупців на 3-5% в квітні і ще на 5% в травні.

Читайте також: Нацбанк витрачає золотовалютні резерви, щоб утримати гривню: що відбувається з курсом долара

Тарас Годованець з архітектурного бюро "Аспект", навпаки, зазначив, що в перший час на ринку нерухомості буде затишшя, тому що люди не дуже охоче роблять різні угоди на тлі того, коли відбувається щось незрозуміле.

"Ціни до кінця року зростуть в гривневому еквіваленті, і впадуть в доларовому. Це дозволить ринку підняти продажі нерухомості після нинішнього зменшення попиту. Люди забиратимуть гроші з банків і вкладатимуть їх в нерухомість. Також клієнти, у яких валютні заощадження, будуть не проти придбати квадратні метри за вигідною ціною. Незважаючи на початок світової фінансової кризи і проблеми з пандемією нового вірусу – люди купуватимуть нерухомість, але це буде відкладений попит і за умови вигідних цін у валюті", – пояснює експерт.

Віктор Забоєнко, заступник і генеральний директор компанії Leon Estate, що займається інвестиційним консалтингом у сфері нерухомості, зазначив, що в Україні ще ніколи не було такого високого темпу будівництва, ніколи ще не будувалася така кількість багатоквартирних будинків, і ніколи ринок нерухомості не бачив такого обсягу пропозицій готових квартир; попит на нерухомість за останні 5 років зріс майже вдвічі. Але і бізнеси в Україні ще ніколи не зупинялися в таких масштабах.

"Наразі вплив короновірусу на ринок нерухомості незначний. Кількість угод помітно впала, але й забудовники, і власники нерухомості зберігають оптимізм, запевняючи, що попит залишився нереалізованим, а обсяги продажів повернуться до своїх колишніх показників, як тільки ситуація стане стабільнішою і прогнозованішою. Більшість забудовників продовжують будівництво своїх об'єктів в штатному режимі, забезпечивши робітників засобами індивідуального захисту. На тлі того, що карантин оголошений всього на три тижні, а емоційний стан людей поки не схожий на панічний, ціни на нерухомість зберігають свої значення в доларовому еквіваленті. Якщо припустити, що епідемія закінчиться в межах місяця, а весь відкладений попит почне конвертуватися в нерухомість, то найвірогіднішим підсумком буде незначне зростання цін на 2-5% у всіх сегментах", – зазначив Забоєнко.

Він додав, що якщо, все-таки, реалізується негативний сценарій і режим карантину продовжать, то той самий відкладений попит, на який сподіваються забудовники і власники нерухомості, почне просто зникати. Затяжний спад ділової активності, зниження доходів населення і бізнесу, наростання панічних настроїв призведе до того, що люди вважатимуть за краще перечекати з готівковою валютою "під подушкою".

Згідно з даними Аналітичного центру DOM.RIA, активність покупців в Україні за тиждень 12-18 березня зросла. Всього користувачів порталу збільшилася на 13,5%, нових користувачів – на 27,8%, сеансів – на 2,27%. Але кількість відкриттів номерів телефону знизилося на 7%. За словами Артема Уманця, члена правління RIA.com Marketplaces OÜ, на ринку нерухомості поки якихось серйозних спадів не спостерігається.

"На українському ринку взагалі можна помітити зростання попиту на нерухомість в нових будинках – в лютому попит порівняно з минулим роком зріс на 43%. Проте, спаду, найімовірніше, не уникнути. Є кілька сполучних фактів, багато будівництв сповільняться через відтік робочої сили, а скільки триватиме карантин, невідомо", – каже Уманець.

Попит на довгострокову оренду житла падає

Цікаво відзначити і те, що в зв'язку з пандемією коронавірусу все більше людей віддає перевагу пошуку і вибору житла через інтернет. Як повідомляє експерт Анатолій Топал, за останній тиждень на 35-40% зріс попит на довгострокову оренду будинків і котеджів. Наклалися сезонне зростання попиту (щорічний) і попит на "втекти з міста через карантин". Така тенденція може зберегтися до кінця квітня.

"Орендний бізнес житлової нерухомості виявився найменш сприйнятливим, а деякі сегменти (комфорт, економ клас) навіть мають передумови до зростання орендних ставок. У разі значних економічних змін, люди намагатимуться переїхати або до квартир з меншою площею, або з нижчою вартістю оренди. З досвіду, найчастіше орендарі віддають перевагу зменшити площу, ніж знизити комфорт, тому найменш затребуваними залишаються великі квартири економ та еліт класу", – каже Забоєнко.

А ось попит на довгострокову оренду квартир знизився у всіх сегментах на 20-25%. Ціни поки не відреагували, але в умовах зниження попиту можуть просісти на 10-12% вже до кінця місяця. Крім цього, збільшилася на 25-30% кількість запитів на середньострокову оренду квартир для розміщення співробітників.

Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!