Робота в Україні: які фахівці незабаром будуть на вагу золота

Державна служба зайнятості нещодавно опублікувала дані про те, які професії будуть щонайбільш затребувані в Україні в 2020 році. Крім цього, у відомстві спрогнозували, що в поточному році кількість вакансій, зареєстрованих в службі, складе 1 246 тис., що на 8% більше, ніж в 2019 році. А ось кількість зареєстрованих безробітних складе 1 082 тис. осіб, що на 6% більше ніж в 2019 році.

За результатами прогнозу, в 2020 році спостерігатиметься серйозний дефіцит кадрів по всій країні – не вистачатиме 164 тис. фахівців. Найбільший дефіцит очікується в промисловості, торгівлі, освіті та транспортній сфері. А ось нестача робочих місць очікується в сфері державного управління, сільського господарства і фінансової діяльності.

Найбільше країні будуть потрібні трактористи, водії, дорожні працівники, продавці, охоронці, кухарі, медсестри, офіціанти, підсобні робітники, вантажники, сторожі, двірники, слюсарі, швачки, бухгалтери, вчителі, фармацевти тощо.

Які професії будуть затребувані в Україні, а яких фахівців в країні з надлишком.

Які професії затребувані в Україні

Експерти hh.ua | grc розповідають, що, згідно з аналізом пропозицій про роботу, опублікованих в 2019 році, більшість з тих професій, які перерахувала служба Держпраці, дійсно увійшли в ТОП-10 профсфер з низьким рівнем конкуренції. І на одну вакансію в них доводилося від 1,4 до 3,2 резюме. Наприклад, у сфері "Інсталяція та сервіс" було в середньому 1,4 резюме на одну вакансію, "Робочий персонал" – 2,2 резюме на одну вакансію, "Автомобільний бізнес" – 2,3 резюме на одну вакансію, "Продажі" – 3 резюме на одну вакансію, "Наука, освіта" – 3,1 резюме на одну вакансію.

"Для порівняння, у висококонкурентних сферах на одну вакансію могло припадати понад 30 резюме: "Юристи"- 8,1, "Мистецтво, розваги, мас-медіа" – 9,3, "Домашній персонал" – 10,5, "Початок кар'єри , студенти" – 12,2, "Вищий менеджмент" – 30,8. А в середньому hh-індекс (співвідношення кількості CV (резюме – Ред.) До кількості пропозицій про роботу) в 2019 був 6,8", – відзначають експерти.

Фахівці рекрутингового порталу додають, що найбільша кількість пропозицій про роботу було розміщено також сферах "IТ, телеком", "Продажі" і "Маркетинг".

Оксана Огнєвая, Head of Recruitment and Management Practice порталу з пошуку роботи Jooble каже, що лідерство за відкритими вакансіями зараз все ж таки посідає галузь IТ. Сюди належать будь-які технічні спеціальності, пов'язані з інформаційними технологіями – від бізнес-аналітиків до розробників різних рівнів.

"Друге місце за кількістю відкритих вакансій посідають виробничі і робочі спеціальності: вантажники, швачки, пакувальники, кондитери, кухарі, фахівці на виробництві. Третє місце – професії в сфері готельно-ресторанного бізнесу: офіціанти, кондитери, пекарі, бармени. Також на ринку існує великий попит на менеджерів з продажу в різних сферах", – зазначає Вогнева.

Які професії незабаром зникнуть

Оксана Вогнева додає, що чимало людей, які були зайняті низькокваліфікованою роботою, виїхали за кордончерез високі заробітної плати – від 1 тис. до 1500 євро, тому в Україні і утворився дефіцит робочої сили.

"В Україні працівникам без кваліфікації пропонують зарплати втричі нижчі, ніж компанії за кордоном", – каже Вогнева.

Експерти hh.ua | grc відзначають, що вирішення проблеми дисбалансу пропозицій і попиту на ринку праці вимагає комплексного підходу: починаючи з встановлення конкурентоспроможних заробітних плат, створення комфортних і безпечних умов роботи, закінчуючи підвищенням престижності деяких спеціальностей серед молоді в цілому і більш глибокої профорієнтаційної роботи серед школярів і абітурієнтів.

Що стосується прогнозів на майбутнє для українського ринку праці, то експерти одноголосно відзначають, що IT буде поступово проникати в усі сфери життя, що призведе до зникнення деяких професій.

"Тотальна трансформація, роботизація і автоматизація ринку праці – не перспектива найближчого року. Але ці процеси поступово вже здійснюються. Так, серед найближчих претендентів на автоматизацію можна назвати робочі та "рутинні" професії (наприклад, машиністи в метро, касири, кондуктори, пакувальники, менеджери по роботі з клієнтами тощо.). Наступний на черзі – лінійний менеджмент, а в перспективі плюс-мінус 20 років – середній", – кажуть аналітики hh.ua | grc.

Також очікується, що люди будуть часто міняти сферу діяльності.

"Чим більше розвинених навичок і особистих якостей, тим більше вибір нових сфер і ролей для роботи. Наприклад, якщо людина дуже комунікабельна, то вона може попрацювати менеджером зі збуту, або спробувати себе в ролі фахівця технічної підтримки клієнтів", – пояснює Огнєвая.

Вона додає, що в прогнозах краще спиратися не на спеціальності, а на потрібні навички, які будуть корисні. До таких можна віднести: критичне мислення, навички комунікації, вміння працювати з віддаленим колективом. Останній навик актуальний не тільки для рядових співробітників, але і людей, які займають управлінські посади.

Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!