Рада підтримала законопроєкт про "інвестиційну няню": що це значить

Верховна Рада на сьогоднішньому позачерговому засіданні схвалила в першому читанні законопроєкт президента Володимира Зеленського №3760 про "інвестиційну няню".

За державну підтримку інвестиційних проектів зі значними інвестиціями проголосували 244 депутати, повідомляє пресслужба ВР.

Законопроєктом пропонується визначити новий вид інвестора – інвестора зі значними інвестиціями та інвестиційний проєкт зі значними інвестиціями. Таким інвесторам хочуть надати ряд пільг і закріпити статус державної установи, до складу якої входитимуть інвестиційні менеджери, і яка уповноважується Кабінетом міністрів України на супровід цих інвесторів в процесі підготовки і здійснення інвестиційних проєктів.

Також встановлюється, що державна підтримка може надаватися інвестору в формі податкових пільг: звільнення від сплати податку на прибуток підприємств і мита при ввезенні на митну територію України нового устаткування, надання права на користування земельною ділянкою для реалізації інвестиційного проєкту зі сплатою орендної плати за спеціальними умовами, забезпечення об'єктами суміжної інфраструктури (автомобільні дороги, лінії зв'язку, засоби тепло-, газо-, водо- та електропостачання, інженерні комунікації і т.п.) шляхом будівництва/реконструкції такої інфраструктури за рахунок держави.

При цьому загальний обсяг державної підтримки не повинен перевищувати 30% від суми інвестицій в проєкт.

Водночас держава визначає вимоги і до інвесторів для отримання держпідтримки, а саме:

  • розмір інвестицій в проєкт повинен становити не менше еквіваленту 30 млн євро;
  • проєкт реалізується на території України в сферах переробної промисловості, інфраструктури та логістики, поводження з побутовими відходами, туризму, охорони здоров'я, освіти, спорту (виключення складають сфера поновлюваних джерел енергії, видобувна промисловість, рослинництво і фінансова сфера);
  • в процесі реалізації проєкту має забезпечуватися створення не менше 150 робочих місць із середньою заробітною платою працівників не менше ніж на 15% вище за середню заробітну плату у відповідній галузі в регіоні в попередньому календарному році;
  • строк реалізації проєкту не повинен перевищувати 5 років.

Законопроєкт передбачає введення в нашій країні інвестиційного договору між інвесторами та урядом в рамках здійснення проєкту зі значними інвестиціями.

Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!