"Оператор ГТС" розповів, чим небезпечний для України запуск другої гілки "Турецького потоку"

Запуск у 2021 році другої гілки "Турецького потоку" може призвести до падіння транзиту через українську газотранспортну систему додатково на 15 мільярдів кубометрів газу.

Про це повідомив в ході конференції голова держкомпанії "Оператор ГТС України" Сергій Макогон.

"Якщо в наступному році буде побудована і запущена друга гілка "Турецького потоку", то, можливо, буде втрачено ще додатково 15 мільярдів транзиту, тому що Угорщина теж зможе перейти на отримання газу через "Турецький потік", - сказав Макогон.

Він також повідомив, що падіння транзиту газу через Україну в першому півріччі 2020 року на 45% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року пов'язано з запуском "Турецького потоку" цього року.

"За ці півроку ми транспортували на 45% менше газу, ніж у 2019 році. Ми пов'язуємо таке зниження транзиту з запуском "Турецького потоку", через який Болгарія, Греція, Туреччина і Румунія почали отримувати газ з Росії. Тому близько 15 мільярдів кубічних метрів газу транзиту було втрачено завдяки будівництву "Турецького потоку", - зазначив він.

При цьому він підкреслив, що, попри те, що за перші півроку через українську ГТС було транспортовано лише 77% контрактного обсягу газу, "Газпром" повністю оплачує заброньовані потужності для транзиту газу з Росії (65 мільярдів кубометрів на 2020 рік) згідно з контрактом.

Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!