Індексація пенсій з 1 березня: кому скільки додадуть, а кому не пощастить

З 1 березня українських пенсіонерів чекає чергове підвищення пенсій – це буде вже друга за рахунком їх автоматична індексація. У Міністерстві соціальної політики вже роз'яснили: додадуть не всім, але більшості з 11,3 млн нинішніх пенсіонерів. У березні 2019 року надбавку отримали близько 10,3 млн пенсіонерів.

Xто може розраховувати на індексацію, а хто, на жаль, ні. А також – як виростуть виплати, Скільки приблизно грошей додасться в пенсіонерських гаманцях.

Кому проіндексують пенсії

За інформацією Мінсоцполітики, на індексацію пенсій можуть розраховувати пенсіонери, яким пенсії були призначені:

  • За віком – 8,6 млн осіб (75,4%);
  • По інвалідності – 1,4 млн осіб (12,8%);
  • По втраті годувальника – 0,63 млн осіб. (5,7%);
  • За вислугою років (медпрацівники і вчителі, які мають не менше 30 років стажу роботи за професією) – 0,619 млн осіб (5,4%).

Відзначимо, що в цю статистику входять і пенсіонери, які отримують пенсії не за законом "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" №1058, а за іншими нормами пенсійного законодавства (див. нижче). Але їм пенсії проіндексовані не будуть.

Кому не будуть проіндексовані пенсії

Не перерахують пенсії:

  • держслужбовцям;
  • науковцям;
  • помічникам народних депутатів;
  • які отримують максимальні пенсії (на сьогодні – 16 380 грн);
  • які отримують спеціальні пенсії або довічне утримання (судді і прокурори, в тому числі судді – 3,3 тис. осіб);
  • які отримують соціальні пенсії, тобто не мають трудового стажу для призначення навіть мінімальної пенсії (на сьогодні 1644 грн). За даними Пенсійного фонду, таких людей 0,7%, або 51 тис. осіб. При цьому чимало пенсіонерів, які отримують пенсії понад 10 тисяч гривень.

У той же час в законі є застереження: якщо виявиться, що після індексації пенсія держслужбовця, науковця і так далі буде меншою, ніж така ж "трудова" за віком, її автоматично перерахують. Але пенсіонер має право в будь-який час повернутися на одержувану раніше пенсію.

Також не можуть розраховувати на індексацію одержувачі трудових пенсій, яким вони були призначені у 2019 і 2020 році, і працюючі пенсіонери всіх категорій. Для останніх автоматичний перерахунок в індивідуальному порядку буде з 1 квітня 2020 року. Але за умови, що вони пропрацювали офіційно не менше двох років після призначення пенсії.

У Пенсійному фонді підрахували: працюючих пенсіонерів у нас 2,6 млн осіб, або 23%. З урахуванням інших категорій пенсіонерів, яким індексація за законом не передбачена, оціночно не буде підвищення пенсій приблизно у 3,5 млн осіб (близько 30%).

На скільки можуть підвищити пенсії

Відповідно до закону №1058, пенсії індексуються на 50% зростання середньої зарплати в минулому році у порівнянні з позаминулим роком плюс 50% інфляції в минулому році. В даному випадку береться зростання середньої зарплати у 2019 році в порівнянні з 2018 роком і інфляція за 2019 рік.

За даними Держслужби статистики, середньорічна зарплата (січень-грудень) у 2019 році зросла на 18,8% в порівнянні з 2018 роком. Інфляція за рік у 2019 році склала 4,1%. Тому очікуване зростання пенсій може бути 18,8 + 4,1=22,9: 2=11,45. З урахуванням округлення отримуємо 11%.

У кого навіть після індексації пенсія більшою не стане

Може трапитися, що після індексації пенсія не збільшиться, такі приклади були рік тому. Як роз'яснили у Пенсійному фонді, все залежить від терміну призначення пенсії та ще від низки факторів. У першу чергу, від такого важливого чинника, як зменшення з 1 жовтня 2017 року величини оцінки одного року страхового стажу з 1,35% до 1,0%.

Тому розрахунковий розмір пенсії з 1 жовтня 2017 року у окремих пенсіонерів, зокрема, яким пенсії призначені в 2015-2017 роках, зменшився, але ці пенсії продовжували виплачувати і далі в раніше призначеному розмірі. Крім того, багатьом пенсіонерам здійснюється доплата з Пенсійного фонду до прожиткового мінімуму. В результаті може так статися, що сума самої пенсії збільшиться, а сума доплати до неї зменшиться. Але для пенсіонера в результаті нічого не зміниться.

Кому скільки додадуть

За даними Пенсійного фонду, середня пенсія за віком становить 3064 грн. З урахуванням індексації в 11% вона зросте до 3370 грн (+306 грн).

А ось як можуть збільшитися інші середні пенсії:

  • по інвалідності – зараз 2641 грн, буде 2905 грн (+264 грн);
  • по втраті годувальника – зараз 2916 грн, буде 3207 грн (+291 грн);
  • за вислугою років – зараз 4500 грн, буде 4950 (+450 грн).

Експерт: в буханках хліба пенсія не збільшиться

Економісти позитивно оцінюють майбутню індексацію пенсій, але відзначають, що вона не набагато покращить життя пенсіонерів.

"У 2020 році прогнозован Кабміном і НБУ зростання цін складе 5%, а індексація пенсій виявиться вдвічі більшою. Це, начебто, добре, – аналізує член Економічного дискусійного клубу (ЕДК) Олег Пендзин. – Але якщо врахувати, що найбільш затребувані речі для пенсіонерів – це їжа і ліки – дорожчають за рік на 10% і більше, то це мало. Звичайно, навіть така індексація краще, ніж ніякої. Але, за прогнозами ЕДК, наприклад, хліб подорожчає у 2020 році на ті ж 11%, що і проіндексують пенсії. Тобто в буханках хліба середня пенсія після індексації не збільшиться".

Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!